T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
SİNOP / DURAĞAN - Durağan Halk Eğitimi Merkezi

DURAĞAN HALK EĞİTİMİ MERKEZİ MÜDÜRLÜĞÜ “Minik Eller, Büyük Hayaller” Projesi Etkinliği

"23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı" kapsamında 24 Nisan 2024 tarihinde geleneksel sanatlar ile kültürel mirasımızın tanıtılması, öğrencilerde yeni ilgi alanları oluşturulması ve yeteneklerini keşfetmeleri amacıyla; "Hayat Boyu Öğrenme Kurumları, Geleceğimiz Olan Çocuklarımızla Buluşuyor" temasıyla “Minik Eller, Büyük Hayaller” adlı etkinlikler planlanarak  uygulanmıştır.

İlçemiz Mehmet Akif Ersoy İlkokulu 4.sınıf öğrencileri Durağan Gençlik Merkezinde bulunan Halk Eğitimi Merkezimize ait Dokuma ve Dikiş Kursu atölyelerini ziyaret etmişlerdir.

v  Dokuma atölyesi ziyaretinde ilçemiz geleneksel el sanatlarından olan “Durağan Çemberi” ve “Durağan Mahraması” nın tanıtımı yapılmıştır. Öğrencilere Durağan Çemberi ve Durağan Mahramasının yapım aşamaları gösterilmiş, dokuma tezgâhlarına oturarak dokuma işlemini uygulamalı olarak yapmaları sağlanmıştır. Durağan Çemberi ve Durağan Mahramasının geçmişte hangi amaçla kullanıldığı öğrencilere aktarılmış, öğrencilerin çember ve mahramayı üzerlerinde denemeleri sağlanmış ve fotoğraf çekimi gerçekleştirilmiştir.

 

v  Dikiş atölyesi ziyaretinde üretimi yapılan tüm giyim ürünlerinin tanıtımı yapılmıştır. Giyim üretim aşamaları olan tasarım-çizim, kesim, dikim, ütüleme gibi aşamalar öğrenicilere gösterilerek anlatılmıştır. Önceden yapılan ürünler öğrencilere tek tek gösterilmiştir. Sanayi tipi dikiş makinası, sanayi tipi ütü, overlok makinası, düz dikiş makinası kullanımları gösterilerek öğrencilerin incelemesi sağlanmıştır. Kısaca öğrencilere kumaştan kıyafet yapımına kadar olan tüm aşamaları tek tek gösterilmiştir.

İlçemiz Şehit İbrahim Yiğit İlkokulu 4. Sınıf öğrencileri Durakhan’ da bulunan dokuma kursu atölyesini ziyaret etmişlerdir.

v  Dokuma atölyesi ziyaretinde ilçemiz geleneksel el sanatlarından olan “Durağan Çemberi” ve “Durağan Mahraması” nın tanıtımı yapılmıştır. Öğrencilere Durağan Çemberi ve Durağan Mahramasının yapım aşamaları gösterilmiş, dokuma tezgâhlarına oturarak dokuma işlemini uygulamaya çalışmışlardır. Durağan Çemberi ve Durağan Mahramasının geçmişte hangi amaçla kullanıldığı öğrencilere aktarılmış, öğrencilerin çember ve mahramayı üzerlerinde denemeleri sağlanmış ve fotoğraf çekimi gerçekleştirmişlerdir.

25-04-202425-04-202425-04-202425-04-202425-04-202425-04-202425-04-2024

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 25.04.2024 - Güncelleme: 25.04.2024 15:05 - Görüntülenme: 52
  Beğen | 15  kişi beğendi